Joomla Templates by Just Hosting Review

II Powiatowy Festiwal Tradycji i Kuchni Myśliwskiej w Narolu

Opublikowano: czwartek, 22, wrzesień 2016 Admin

1474460850Już po raz drugi odbył się Powiatowy Festiwal Tradycji i Kuchni Myśliwskiej. Tegoroczna edycja odbyła się w Narolu, gdzie na rynku prezentowane były skarby łowiectwa, kuchni i tradycji myśliwskiej. Organizatorami gali byli Burmistrz Narola, Starosta Lubaczowski oraz Zarządy dwunastu Kół Łowieckich powiatu lubaczowskiego.

Na narolskim rynku można było nie tylko bezpłatnie pokosztować specjałów z dziczyzny czy regionalnej kuchni, ale i wysłuchać pieśni myśliwskich w wykonaniu Chóru Knieja z Zamościa oraz koncertu grupy sygnalistów myśliwskich. Dla myśliwych zorganizowano konkurs kulinarny „Myśliwskie Smaki”, a podczas Festiwalu prezentowane były również rasy psów wykorzystywanych w łowiectwie. Ponadto na scenie prezentowały się zespoły artystyczne ze Szkoły Podstawowej oraz GOK w Narolu, a na zakończenie wystąpił zespół Jacek Dewódzki Kontraband

www m 2

II Powiatowy Festiwal Tradycji i Kuchni Myśliwskiej rozpoczęła Msza Święta w intencji myśliwych w kościele p.w. Narodzenia NMP w Narolu. Podczas nabożeństwa w Narolskiej świątyni, specjalnie na ten dzień udekorowanej przez myśliwych, homilię wygłosił kapelan myśliwych powiatu lubaczowskiego - ks. Roman Karpowicz. Po nabożeństwie zebrani w asyście pocztów sztandarowych udali się na narolski rynek. Gości powitał Stanisław Woś - Burmistrz Narola oraz Józef Michalik – Starosta Lubaczowski. Po powitaniu i okolicznościowych przemówieniach miał miejsce koncert Chóru Myśliwskiego „Knieja” z Zamościa oraz koncert czwórki sygnalistów myśliwskich. W tym samym czasie trwał już Konkurs kulinarny „Myśliwskie Smaki”, w którym oceniano osiem dań i potraw z dziczyzny. Na scenie prezentowały się również czworonogi – psy ras myśliwskich, które na co dzień podczas polowań wspierają myśliwych.

www m 11

www m 2

Myśliwi na specjalnych stosikach ozdobionych m.in. trofeami z polowań, częstowali liczną publiczność smakołykami z dziczyzny. Swoje smakowitości prezentowały również Koła Gospodyń z Narola, a dla przybyłych przygotowano również inne atrakcje; plac zabaw dla dzieci, pokaz quadów, wyroby z wikliny, konkursy i zabawy zorganizowane przez Nadleśnictwo Narol, przejażdżki bryczką i inne. Podczas Festiwalu zorganizowano Konkurs kulinarny "Myśliwskie Smaki", w którym wzięło udział osiem kół. Specjały kuchni myśliwskiej oceniało trzyosobowe jury w składzie: Krzysztof Zieliński ze Stowarzyszenia Procarpathia w Rzeszowie – przewodniczący, ks. Julian Leńczuk – Dziekan Dekanatu Narol oraz Janusz Skalski - Nadleśniczy Nadleśnictwa Narol. Pierwszą nagrodę przyznano Kołu "Sokolik" z Horyńca Zdroju za Pierogi z narogów z barszczem czerwonym, drugię miejsce zdobyło Koło "Knieja" z Narola za Smalczyk, strogonow, a trzecia lokata przypadła Kołu "Roztocze" z Rzeszowa za Medaliony z sarny.

Organizatorzy i partnerzy II Festiwalu Tradycji i Kuchni Myśliwskiej w Narolu:

Starosta Lubaczowski

Burmistrz Miasta i Gminy Narola

Polski Związek Łowiecki Powiatowe Centrum Kultury w Lubaczowie

Gminny Ośrodek Kultury w Narolu

Koło Łowieckie Leśników KNIEJA w Narolu

Koło Łowieckie MIOT w Krakowie

Koło Łowieckie ROZTOCZE w Rzeszowie

Koło Łowieckie SARENKA w Lubaczowie

Koło Łowieckie RYŚ w Lubaczowie

Koło Łowieckie CIETRZEW w Lubaczowie

Koło Łowieckie SOKOLIK w Horyńcu-Zdroju

Koło Łowieckie DARZ BÓR w Oleszycach

Koło Łowieckie ŁOŚ w Oleszycach

Koło Łowieckie JELEŃ w Oleszycach

Koło Łowieckie HUBERT w Oleszycach

Koło Łowieckie TUR w Wielkich Oczach

Galeria fotograficzna z Festiwalu

Narolskie Centrum Informacji NCI

Odsłony: 294