Joomla Templates by Just Hosting Review

Promocja Gminy Narol na Międzynarodowych Targach Poznańskich

Opublikowano: niedziela, 09, październik 2016 Admin

14495467 838054906331964 4813608920558030902 nPo raz drugi w historii Gmina Narol miała swoją reprezentację na Międzynarodowych Targach Poznańskich (MTP). Tegoroczny pobyt delegacji miał dwa zadania do zrealizowania. Pierwsze – prestiżowe wyróżnienie dla pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Rudy Różanieckiej w postaci „PERŁY" za „karpia królewskiego".

To NAJWYŻSZE ODZNACZENIE w programie „NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW" przyznawane podczas uroczystej Gali „Smaki Regionów".

14516569 838055382998583 7621450138397844925 n

14517440 838054806331974 2999640620122024251 n

   Historia zdobycia tego wyróżnienia dla Gospodyń z Rudy Różanieckiej miała początek w 2008 r. w Lesku, podczas VIII Edycji Finału Wojewódzkiego Konkursu pn. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów". Wówczas panie za zgłoszoną potrawę „karpia królewskiego" otrzymały I miejsce. Rok później – w 2009 roku w tym samym miejscu, w kolejnej edycji konkursu „Nasze Kulinarne...", panie z Rudy zdobyły za wspomnianą potrawę Nominację do „Perły". Lata doświadczeń w wytwarzaniu tego dania, według ściśle określonego przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie, zaważyło o jakości i tradycji wytwarzania „karpia królewskiego".

14519763 838054729665315 3628562950101510207 n

   W swoim wykonaniu to potrawa nawiązuje do czasów rodziny Watmanów. Za sprawą barona Hugo Watmana powstały stawy hodowlane w Rudzie Różanieckiej. A słynny dzisiaj karp królewski w tamtych czasach był uważany za potrawę królewską i przeznaczoną do degustowania przez majętnych. Kunszt wytworzenia tego tradycyjnego dania polega na naturalnym wędzeniu na drewnie olchowym lub bukowym. Dodać należy, że za sprawą piaszczystego podłoża, karp pochodzący z tej części naszego kraju, smakuje inaczej niż w tych regionach. W tegorocznej edycji „Jarmarku Galicyjskiego – Smaki Roztocza", panie z Rudy podkreśliły, że potrawa jest przygotowana według tradycyjnej receptury. Wśród osób smakujących byli przedstawiciele Polskiej Izby Produktu Tradycyjnego – Izabella Byszewska i Jan Zwoliński. Po 7 latach oczekiwania Koło Gospodyń Wiejskich z Rudy Różanieckiej otrzymało „Perłę" za „karpia królewskiego" na Międzynarodowych Targach Poznańskich z Województwa Podkarpackiego jako najwyższe odznaczenie za Kulinarne Dziedzictwo podczas uroczystej gali w dniu 25 września 2016 r.. Wręczającym odznaczenie był Lucjan Kuźniar, Wicemarszałek Województwa Podkarpackiego. Gratulacje panie przyjęły od Krzysztofa Grabowskiego, Wicemarszałka Województwa Wielkopolskiego. Do gratulacji dołączyli się również wspomniani: Izabela Byszewska, członek Zarządu i Jan Zwoliński, Prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Tradycyjnego. Na stoisku w hali przeznaczonej dla „Smaków Regionów" Gospodynie z Rudy częstowały zainteresowanych wyśmienitym „karpiem królewskim" i smacznie przyrządzonymi potrawami pochodzącymi z tej części Roztocza. W pawilonie „Smaków Regionów", w części targowej przeznaczonej dla Województwa Podkarpackiego zaprezentowały się obok reprezentacji z Gminy Narol: Koło Gospodyń Wiejskich z Krzeszowa z „krzeszowskimi pierogami" i Firma „Taurus" m.in. ze swoimi „gołąbkami pilźnieńskimi" odznaczonymi również „Perłą", Koło Gospodyń z Horyńca z tradycyjnymi potrawami na bazie lebiody, rośliny uważanej w dzisiejszych czasach za chwast; zaprezentowały się również firmy: „Cukiernicza Spółdzielnia" ze Strzyżowa i „Pasieka Nieznajowa" z Jasła. Dorota Jamrozy Kierownik Oddziału Wielofunkcyjnego Rozwoju Wsi i Żywności Wysokiej Jakości Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego wraz z pracownikami czuwali nad procedurą otrzymania „Pereł" dla Podkarpacia oraz zagospodarowaniem stoisk przeznaczonych dla Województwa Podkarpackiego.

mtp 03

mtp 04

    Drugim zadaniem była promocja Gminy Narol podczas Półfinału i Finału Kulinarnego Pucharu Polski. To konkurs, któremu partnerują najważniejsze stowarzyszenia polskie związane z gastronomią: Fundacja Klubu Szefów Kuchni, Stowarzyszenie Euro – Toques Polska oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. O randze konkursu świadczy fakt, iż zagadnienie to budzi coraz większe zainteresowanie międzynarodowego środowiska gastronomicznego. Patronat nad tym przedsięwzięciem sprawowało również Światowe Stowarzyszenie Szefów Kuchni (WACS).

mtp 07

 

mtp 08

mtp 09

Kulinarny Puchar Polski (KPP) to prestiżowy konkurs dla czynnych zawodowo profesjonalnych kucharzy. Finały odbywały się we wtorek i środę (27 i 28 września) na terenie MTP. Jury tworzyli Per Mandrup, Gabriela Berechet, Georg Wallig, Vogel Waynand, Carlos Madeira oraz przewodniczący – Jean Bos. Przedstawiciele „Hotelu Klimek **** Muszyna": w osobach Lidia Syjud i Radosław Janus, reprezentowali rozstrzygnięty w lipcu br. konkurs „Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro w Narolu" Nominowany do KPP. Zarówno podczas półfinału, jak i podczas uroczystej gali podsumowującej ten prestiżowy konkurs, wskazano miasta Nominowanych Konkursów KPP i miejsca pracy drużyn rywalizujących z konkurentami podczas konkursu. Liczba wybranych 14 miast w Polsce świadczy o tym, że w KPP zmagało się 14 drużyn najlepszych z najlepszych. Kulinarny Puchar Polski 2016 zdominowali wielkopolscy kucharze – stanęli na wszystkich trzech stopniach podium! Pierwsze miejsce zdobyli: Paweł Salamon i Maciej Pisarek ze „Smolarnia Hotel & Restaurant" w Trzciance, na drugim miejscu stanęli Paweł Kubera i Kajetan Świokła z restauracji „Figa"w Plewiskach a trzecie miejsce należało do Bartosza Fabisia i Michała Kozłowskiego z restauracji „NIFTY No.20." w „Hotel Puro" w Poznaniu.

mtp 10

mtp 11

mtp 12

    Oba zadania, koordynowane były przez Marlenę Wiciejowską, dyrektora Gminnego Ośrodka Kultury w Narolu. Zadaniem szefa GOK było czuwanie nad całością logistyczną wyjazdu i pobytu reprezentacji z Gminy Narol. Na miejscu należało czuwać nad całością, skoordynować prezentację potrawy i urządzenia stoiska, które wykupione było przez Województwo Podkarpackie.

   Drugie zadanie polegało na opiece nad zwycięzcami narolskiego konkursu Lidię Syjud i Radosława Janusa w Konkursie Kulinarnego Pucharu Polski. Znaleźli się oni wśród drużyn zakwalifikowanych do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski. Narol i wspomniana drużyna wyróżnieni zostali na uroczystej Gali rozstrzygającej Kulinarny Puchar Polski. Podczas tego wyjazdu służbowego prowadzone były rozmowy dotyczące organizacji IV Konkursu Kulinarnego "Galicyjskie Smaki Wczoraj Dziś i Jutro". W przyszłym roku liczba miast ubiegających się o tytuł Nominowanego Konkursu Kulinarnego Pucharu Polski według prognoz ma być znacznie pomniejszona. Czas pokaże, czy Narol dostąpi zaszczytu wpisania się w mapę tych wyróżnionych miast w Polsce?

   Podczas tegorocznego Jarmarku zorganizowano ryneczek produktów tradycyjnych, który okazał się wielkim sukcesem. Dlatego podczas pobytu na Międzynarodowych Targach Poznańskich pozyskiwano kolejnych wytwórców, którzy chcą zaprezentować się podczas naszego Jarmarku. Kolejną naszą sztandarową imprezą jest "Narolska Majówka", podczas której przeprowadzany jest "Konkurs Smaków Regionalnych Nalewek". Udało się podnieść rangę tego konkursu i w przyszłym roku będzie miał on już status międzynarodowy, jako jedyny w Polsce.

Odsłony: 306