Nalewki okW dniu 13 lipca 2024 roku w Narolu odbył się konkurs nalewek, w którym oceny nalewek dokonała, powołana przez Gabrielę Kołodziej – dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Narolu – Kapituła Konkursowa w składzie:

Mariusz Fik – przewodniczący
Kazimierz Kniaź
Andrzej Nowocień
Wojciech Suchanek
Krzysztof Szawara
Jan Wolańczyk

 Do konkursu zgłoszono 77 nalewek.

W IV Konkursie Nalewek Ziemi Narolskiej Kapituła Konkursowa postanowiła przyznać
WYRÓŻNIENIE:
Pani Franciszka Wolańczyk z Narola za nalewkę z mahonii
Pani Alicja Sokół z Narola za nalewkę Eliksir ziołowy
III miejsce zdobył Pan Piotr Janowicz z Narola Wsi za nalewkę z tarniny leśnej i truskawki
II miejsce zdobył Pani Alicja Sokół z Narola za nalewkę z maliny
I miejsce zdobył Pani Stanisława Skibicka z Narola za nalewkę z czarnej porzeczki

W XI Konkursie Smaków Nalewek Regionalnych Kapituła Konkursowa postanowiła przyznać
WYRÓŻNIENIE:
Pan Krzysztof Miernik z Zwierzyńca za nalewkę Różaną
III miejsce zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich z Rabinówki za nalewkę Różaną
II miejsce zdobył Pani Halina Janowicz z Narola Wsi za nalewkę Wiśniową i winogron leśny
I miejsce zdobył Pani Stanisława Skibicka z Narola za nalewkę Mirabelka i czarna porzeczka

W VII Międzynarodowym Konkursie Nalewek Kapituła Konkursowa postanowiła przyznać
WYRÓŻNIENIE:
Pan Piotr Skowroński z Torunia za nalewkę Kwiat czarnego bzu
Pan Wiktor Kląskała-Mroczek z Warszawy za nalewkę Cytryniec chiński
III miejsce zdobył Pan Mirosław Wrotniak z Nałęczowa za nalewkę Wiśniową
II miejsce zdobył Pan Łukasz Mielczarek z Włodzimierzowa za nalewkę Pigwowiec japoński i czarna porzeczka
I miejsce zdobył Pan Maciej Kwiatkowski z Starej Gadki za nalewkę Dereniówka

Nagroda GRAND PRIX w tegorocznym konkursie nalewek w Narolu otrzymuje: Pan Edward Derkacz z Sporniaka za nalewkę imbirową i jarzębinową

Punktacja wszystkich nalewek 

Kryteria oceny wyznaczone przez Kapitułę Konkursową:

  • kolor, klarowność: 1- 2 punktów
  • zapach, bukiet: 1-3 punktów
  • lepkość, finisz, rozwój nalewki po przełknięciu: 1- 10 punktów

W związku z wysokim poziomem konkursu, przy wytyczonych przez Kapitułę Konkursową kryteriach, w wielu przypadkach punktacja była powtarzalna. Dla nalewek z powtarzającą się ilością punktów, przy nagradzaniu Kapituła Konkursowa zastosowała dodatkowe kryteria:

  • rok wytworzenia nalewki
  • sposób wytwarzania, pomysłowość w doborze składników
  • porównywalność smaków

Szczególną uwagę Kapituły Konkursowej zwróciła nalewka nr 68 za niespotykaną pomysłowość w doborze składników i smak. Dziękujemy z udział w konkursie.

wyniki1

 

wyniki2

 

Protokół pokonkursowy<<<