Joomla Templates by Just Hosting Review

XIX JARMARK GALICYJSKI w Narolu pod znakiem dobrodziejstw lasu.

Opublikowano: poniedziałek, 30, lipiec 2018
Admin

01W dniach 12-15 lipca, w Narolu odbył się XIX Jarmark Galicyjski – Smaki Roztocza. W tym roku podczas Narolskiego święta oprócz tradycyjnych elementów jarmarku rozstrzygnięto aż pięc konkursów kulinarnych, których tematem przewodnim była dziczyzna. Inauguracja Dni Narola odbyła w czwartek, kiedy to po raz dziewiąty swoją premierę „Co będzie?” przedstawił narolski Teatr FLORIANUM. Dzień później w miejscowej szkole podstawowej rozmawiano o walorach i problemach polskich lasów, podczas konferencji „Dobrodziejstwa polskich lasów” oraz przeprowadzono konkurs pn. „Polskie smaki kniei” dla przetwórców dóbr leśnych. Głównym dniem Jarmarku była sobota, podczas której odbyła się piąta edycja Konkursu Kulinarnego „Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro”, w ramach Kulinarnego Puchar Polski 2018. Pod auspicjami Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni przeprowadzono konkurs, którego zwycięzcą - podobnie jak przed rokiem - okazała się reprezentacja Hotelu Blue Diamond z Trzebowniska – Grzegorz Adamarek i Dariusz Osika, którzy reprezentować będą narolski konkurs w Kulinarnym Pucharze Polski. W tym roku po raz pierwszy do Narola zawitał Konkurs „Na Szlaku Kulinarnym Wschodniej Polski”, w którym wyłoniono najlepszy produkt tradycyjny wschodniej Polski oraz najładniejsze stoisko na kulinarnym szlaku wschodniej Polski. W tym dniu przeprowadzono III Konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich z Gminy Narol, w którym zwyciężyło Koło Gospodyń z Kadłubisk. W kolejnym konkursie dla przedstawicieli firm zajmujących się przetwórstwem dóbr leśnych zwyciężył Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Kabanos” z Przecławia. Piątym konkursem podczas Jarmarku Galicyjskiego był Konkurs dla Kół Łowieckich „Smaki Roztocza”. Przez cały dzień trwały liczne występy artystów, pokazy i atrakcje, a narolski rynek zamienił się w ryneczek produktów tradycyjnych, na którym dominowały wyroby z dziczyzny, wędliniarskie, miody, chleby, przetwory oraz wszelakie inne regionalne produkty i specjały. W tym dniu w wielkim kotle przygotowywany był galicyjski gulasz po okiem Vladimira Ivana ze Słowacji, którego zakosztować mógł każdy. Tradycyjnie już czterodniowe święto Narola zakończył piknik rodzinny na Stadionie Miejskim…

Czytaj więcej...

Razem można więcej czyli „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”

Opublikowano: środa, 11, lipiec 2018
Admin

konferencjaŁączy nas tradycja, łączy nas kultura, łączą nas smaki, działając razem mamy większe możliwości promowania siebie nawzajem i większą szansę na dobrą i skuteczną promocję naszych regionalnych atutów, a do nich – wśród wielu innych – niewątpliwie należy kuchnia - mówił Piotr Pilch Członek Zarządu Województwa Podkarpackiego na konferencji prasowej, poświęconej wspólnej inicjatywie trzech województw „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”. Odbyła się ona w środę 11 lipca, w urzędzie marszałkowskim w Rzeszowie.

https://www.podkarpackie.pl/index.php/rolnictwo/6214-video-razem-mozna-wiecej-czyli-na-kulinarnym-szlaku-wschodniej-polski

 

XIX Jarmark Galicyjski Smaki Roztocza - Serdecznie zapraszamy

Opublikowano: środa, 04, lipiec 2018
Admin

plakatwww1

"Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi"

"Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej "Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020"

Szczegółowy program